Mitäpä jos vaihtaisi mäkkiin

Tässä viimeaikoina olen alkanut kiinnittää huomiota ikääntyvän läppärini huononevaan akkukestoon. Tämä on ehkä minulla merkittävin syy vaihtaa kannettavaa uuteen, koska koulussakin läppäriä tarvitsee jatkuvasti, enkä haluaisi tuhlata yhtään ylimääräistä tilaa laukustani laturin kantamiseen. Eikä joka luentosalista latauspistoketta löydäkään.

Okei, voisin tilata uuden akun läppäriini, jolloin ei tarvitsisi ostaa kokonaan uutta tietokonetta. Mutta eipä tässä oikeastaan kovin kummoinen akkukesto ollut uutenakaan. Tai ainakin odotukset ja tarpeet ovat nyt korkeammalla.

Katseet kääntyvät nyt markkinoilla oleviin kannettaviin, joissa akku kestää yli 6 tuntia aktiivista käyttöä, näyttö ei ole 13,3″ suurempi, suorituskyky on vähintään kohtuullinen ja tuki ja takuu toimii. No, CES 2015 -messuilla julkaistiin uusia läppäreitä Intelin uusilla, taas entistä virtapihimmillä Broadwell -suorittimilla varustettuina. Tai ainakin Dell julkaisi, XPS 13:a nimittäin. Sehän vaikuttaa kelpo peliltä, pieni koko, tarkka näyttö (tosin vain kiiltäväpintaisena kosketusnäyttöversiona), akkukesto 15/11 h (52 Wh akku, todellisuudessa vähemmän), tehoa lienee. Pidetään mielessä.

No sittenhän olisi näitä Asuksen Zenbookkeja uudempaa mallia, esimerkiksi UX303LN. Siinä olisi tarkka näyttö (tosin kiiltävä kosketusnäyttö sekin, myös matta FHD saatavilla), melko tehokas suoritin, erillinen näytönohjain satunnaiseen pelailuun ja videonkäsittelyyn, 8 Gb muistia. Mutta akkukesto vaikuttaisi olevan turhan heikko, joskaan siitä ei tarkkaa tietoa tunnu löytyvän. Erillinen näytönohjan varmasti tähän vaikuttaa. Mutta pidetään mielessä.

No, johan sen otsikostakin näkee, että uusi MacBook Pro 13 w/ retina on osunut silmään. Ei onneksi kirjaimellisesti, mutta pakkohan se on myöntää, että ei sitä voi sivuuttaa täysin huomiotta. Eli, akkukesto: nettiselailua ainakin 7 tuntia järeällä 75 Wh akulla, check. Näytön koko ja tarkkuus, check (tarkkuuden lisäksi OSX kuulemma osaa skaalautua myös paremmin kuin Windows 8.1). Suorituskyky on riittävä, myös halvimmalla 2,7 GHz suorittimella, näin uskoisin, ja sisäänrakennettu näytönohjain, Iris 6100, on merkittävästi parempi kuin XPS:n vastaava HD 5500.

Jospa tässä välissä vääntäisi jonkinlaista vertailutaulukkoa

Ominaisuus Dell XPS 13 Asus UX303LN Apple MBP 13 retina
Akkukesto  6-7 h (52 Wh)  4,5-6 h (50 Wh)  8-9 h (75 Wh)
 Näyttö  3200×1800 glossy touch (FHD matta)  3200×1800 glossy touch (FHD matta)  2560 x 1600 glossy
Suorituskyky  riittävä  riittävä  riittävä
Liitännät  2 x USB3.0, miniDisplayPort, kortinlukija, kuulokkeet  3 x USB3.0, HDMI, miniDisplayPort, kortinlukija, kuulokkeet  2 x Thunderbolt 2, 2 x USB3.0, HDMI, kortinlukija, kuulokkeet
Näppäimistö  hyvä  hyvä  hyvä
Hinta  2099.00 € (3 vuoden takuu)  1349,90 € (Verkkokaupan takuu 3 vuotta)  1 597,12 € (opiskelijahinta, 1 vuoden takuu)

Näiden speksien valossa ja jo valmiiksi Apple-biasoituneena MacBook vaikuttaa ihan kelpo peliltä. Näin Windows-miehenä kuitenkin mietityttää leirin vaihtaminen, silloin kun joutuu luopumaan monesta tutuksi tulleesta ohjelmasta ja käytännöstä. Mutta kuulemma aidan toisella puolella nurmi on vihreämpää.